(c

 
 
 
 

)

                                                   
     
 

Baltymų denatūracija

 
 

 

Baltymų nusodinimas amonio sulfatu
Baltymų denatūracija stipria rūgštimi
Baltymų denatūracija švino nitratu
Baltymų denatūracija aukšta temperatūra

 

 
         
  Baltymų nusodinimas amonio sulfatu  
     
  Reagentai:  vištų kiaušinių baltymai, skirtingų koncentracijų amonio sulfato tirpalai  
     
   
     
  Visų baltymų tirpalai yra koloidai. Veikiant amonio sulfatu baltymai nusodinami. Amonio sulfatas tirpsta ir jo molekulės susijungia su vandens molekulėmis. Kuo didesnė amonio sulfato koncentracija, tuo daugiau baltymų molekulių nusodinama, bet tretinė struktūra nepažeidžiama.  
     
       
  Į viršų  
     
  Baltymų denatūracija stipria rūgštimi   
     
  Reagentai: vištų kiaušinių baltymai, stipri rūgštis  
     
   
     
  Tretinė struktūra kiaušinio baltymo sutvirtinta vandeniliniais ir hidrofobiniais ryšiais. Įpylus stiprios rūgšties baltyme nutrūksta tarpmolekulinės jėgos ir pažeidžiama tretinė struktūra. Antrinės ir tretinės struktūros pakitimas vadinasi denatūracija. Baltymai nusėda ir susiformuoja kieta balta masė.  
     
     
  Į viršų  
     
 

Baltymų denatūracija švino nitratu 

 
     
  Reagentai: vištų kiaušinių baltymai, švino nitratas
 
 
 

     
   
Įpylus tirpalo, turinčio sunkųjį metalą, pvz., švino nitratą, baltymai denatūruojami – susiformuoja kieta balta masė.
Į viršų
Baltymų denatūracija aukšta temperatūra 
 

Reagentai: vištos kiaušinis, Bunzeno degiklis

Baltymo pašildymas – kitas denatūracijos būdas
 

 
Į viršų

Vienintelis visų teisių savininkas (įskaitant visas su juo susijusias autorines teises) į Chemistry Comes Alive! vaizdinę – foto medžiagą yra Journal of Chemical Education. Visos teisės saugomos. Naudojama turint leidimą.